środa, 2 maja 2012

Kruche ciasteczka z nutką cytrynową


   "Wiosna, wiosna, wiosna ach to ty...". Na pewno znacie słowa tej piosenki Marka Grechuty. Od kilku dni ciśnie mi się na usta. W końcu zawitała upragniona przeze mnie wiosna i maj. Uwielbiam ten miesiąc i przyrodę, która wtedy budzi się do życia. Majówka w pełni, pogoda nas rozpieszcza jest cudownie:). A skoro jest kilka dni wolnych postanowiłam upiec lekkie i kruche ciasteczka pachnące wanilią i cytryną.




Składniki na ok. 45 ciastek:

  • 200 g masła
  • skórka starta z 1 dużej cytryny lub 2 małych
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

   Wymieszać wszystkie składniki. Jeżeli ciasto będzie rzadkie należy dodać więcej mąki. Schłodzić w lodówce godzinę. Następnie wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Foremką wycinać ciasteczka. Pieczemy w nagrzany piekarniku do 180 stopni przez ok. 9-11 minut. Czas zależy od grubości ciasteczek. Ciastka można oprószyć cukrem pudrem, udekorować czekoladą, ale same też ładnie się prezentują.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz