Składniki:
- 100g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 szklanka mąki
- ok. 1/2 kg śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych (ilość śliwek zależy od wielkości użytej formy)
dodatkowo:
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli. Ucierać mikserem na gładką masę. Następnie dodać jajka i aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do niewielkiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch poukładać śliwki skórką do dołu. Całość posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 50-55 minut.
Nie mam pojęcia jak ciasto smakuje i wygląda następnego dnia. Upieczone w sobotę rano i spałaszowane tego samego dnia:) Naprawdę jest pyszne.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz