sobota, 6 października 2012

Ciasto ze śliwkami

Lubicie śliwki? Ja bardzo. Chociaż sezon już się kończy to ja dopiero się "obudziłam", że nie robiłam żadnych wypieków z tymi owocami. Ale jeszcze nic straconego. Śliwki zakupione, tylko brak przepisu. Z pomocą przyszła mi Mała Cukierenka. A, że miałam leniwą sobotę to ciasto było idealne bo nie wymagało dużo pracy.


Składniki:
  • 100g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • ok. 1/2 kg śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych (ilość śliwek zależy od wielkości użytej formy)
Masło i jajka powinny mieć temp. pokojową

dodatkowo:
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli. Ucierać mikserem na gładką masę. Następnie dodać jajka i aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do niewielkiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch poukładać śliwki skórką do dołu. Całość posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 50-55 minut.

Nie mam pojęcia jak ciasto smakuje i wygląda następnego dnia. Upieczone w sobotę rano i spałaszowane tego samego dnia:) Naprawdę jest pyszne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz