Dziś tort bakaliowy z książki " 103 Ciasta Siostry Anastazji". Bardzo dobry i efektowny tort, nie za ciężki bo z masą budyniową. Z przepisami siostry Anastazji bywa różnie, nieraz wychodzą przepyszne ciasta, a nieraz pozostawiają wiele do życzenia. Bardzo często modyfikuję jej przepisy bo albo celowo nie zdradza nam swoich tajemnic kulinarnych, albo czasem przez nieuwagę zapomniała dodać wszystkich potrzebnych składników. Nie mniej jednak jej przepisy są godne uwagi. Tort jest pracochłonny, ale warto się pomęczyć:)
Składniki na biszkopt jasny:
- 4 jaja
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę i zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wylać na formę do pieczenia*. Piec w temp.160-180 stopni ok. 30-40 minut.
* tort piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Wyszedł bardzo wysoki. Sugeruję wziąć trochę większą foremkę.
Składniki na biszkopt kakaowy:
- 4 jaja
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki gorzkiego, ciemnego kakao
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotować biszkopt tak samo, jak biszkopt jasny.
Składniki na biszkopt orzechowy:
- 5 białek**
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 20 dag orzechów włoskich, krojonych
- 20 dag cukru kryształu (użyłam mniej)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić, dodać cukier i dobrze ubić. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni przez 30-40 minut.
Składniki na placek kokosowy:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru kryształu (dałam 3/4 szklanki)
- 20 dag kokosu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki soku z cytryny
Białka ubić, dodać cukier i dobrze ubić. Dodać resztę składników i wymieszać. Piec w temp.180 stopni przez ok. 35-40 minut, aż do złocistego koloru.
Masa:
- 1 litr mleka
- 10 żółtek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier wanilinowy
- 15 łyżek cukru kryształu (dałam 10)
- 2 kostki margaryny ( dałam 1 i 1/2 kostki masła)
- 1-2 łyżeczki kakao (dałam pół tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczonej na parze)
- brzoskwinie z puszki
- W szklance mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier zwykły i wanilinowy.
- Resztę mleka zagotować.
- Do gotującego się mleka wlać roztrzepane żółtka i ugotować budyń. Następnie go ostudzić.
- Masło utrzeć dodając po 1 łyżce zimnego budyniu.
- Do 1/3 utartej masy dodajemy kakao (w moim przypadku rozpuszczona czekolada) i mieszamy. Pozostałą masę mieszamy odsączonymi i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.
Masy wychodzi bardzo dużo (na moją tortownicę było za dużo, chyba, że użyjecie większą to będzie w sam raz). Masa wychodzi za rzadka. Moja sugestia jest taka, ze jeżeli ktoś piecze tort na większą formę, to niech doda więcej mąki ziemniaczanej i pszennej. A jeżeli ktoś robi tort na mniejszą formę tak jak ja to proponuję zmniejszyć ilość mleka np. o pół szklanki. Następnym razem na pewno tak zrobię.
Przełożenie placka:
Biszkopt jasny - połowa masy z brzoskwiniami - biszkopt orzechowy - masa kakaowa (czekoladowa) - placek kokosowy - druga połowa masy z brzoskwiniami - biszkopt kakaowy - dowolna polewa.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz