Składniki na kruche ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny, zimnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia*
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru*
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 500 g malin
- cukier puder
Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie można dodać 1-2 łyżki
wody. Ciasto podzielić na 2 części ok. 60% i 40%, każdą zawinąć w folię
spożywczą i zamrozić (można dzień wcześniej).
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wyłożyć papierem
do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta i delikatnie wyrównać. Podpiec na złoty kolor w
temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Odstawić
do całkowitego wystudzenia.
Kiedy
podpieczony spód jest wystudzony zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu na
sztywno, powoli wsypać cukier i cukier waniliowy,
cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy
proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Na koniec wlać olej, cały czas miksując do połączenia.
Na
podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę i wyrównać całość. Na pianę układamy gęsto maliny (otworkami do góry) delikatnie je wciskając w piankę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut. Wyjmujemy, studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Moje uwagi:
* proponuję użyć 3/4 szklanki cukru. Z ilości podanej w przepisie wychodzi bardzo słodka pianka. W cieście jest wyczuwalny proszek do pieczenia, moim zdaniem 1 łyżeczka w zupełności wystarczy. Pianka wychodzi bardzo aromatyczna i żeby nie przyćmiła smaku malin można użyć pół opakowania cukru wanilinowego.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz