Składniki:
2 1/2 szklanki przesianej mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
3/4 kostki margaryny
1 kg rabarbaru
5-6 łyżek cukru zwykłego
Kruszonka:
1 szklanka mąki
80 g cukru pudru
1/3 kostki masła
pół opakowania cukru wanilinowego
Wykonanie:
Z mąki, margaryny, cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek i śmietany zarobić ciasto. Schłodzić godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciastem wylepić formę (można zetrzeć na tarce i potem wylepić). Podpiec ciasto przez ok.15 minut, żeby nabrało złocistego koloru. Po tym czasie wyjąć i lekko ostudzić.
Obrany i umyty rabarbar pokroić na kawałki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić rabarbar, posypać cukrem i na dużym ogniu podgrzewać kilka minut (4-5 minuty) aż puści sok. Następnie odsączyć na durszlaku.Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie posiekać, potem ugniatać aż powstaną kawałki ciasta.
Na przestudzone ciasto wyłożyć odsączony rabarbar, posypać łyżką bułki tartej. Całość posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniki do 180 stopni przez ok 35-40 minut.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz