sobota, 29 września 2012

Szarlotka makowa

   Moje wakacje chyba trwały stanowczo za długo. Parę miesięcy bez wpisu na blogu. Nowa praca tak mnie pochłonęła, że wszystko odeszło na drugi plan, zmęczenie było silniejsze, ale przecież najlepiej odpoczywa się realizując swoje pasje. Dlatego wracam z nowymi wypiekami. Żałuję tylko, że przegapiłam owoce sezonowe, moje ulubione truskawki, wiśnie, jagody z których można było wyczarować przepyszne ciasta i na zimno, i pieczone. Dzisiaj przychodzę z szarlotką. Przepis jest z książki "143 Przysmaki Siostry Anastazji". Uwielbiam połączenie jabłek, maku i kruchego ciasta.


Ciasto kruche:

 4 szklanki mąki
25 dag margaryny
3 żółtka
3-4 łyżki śmietany
1 szklanka cukru (ja dałam pół i też radzę, bo ciasto wyjdzie za słodkie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Schłodzoną margarynę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz roztrzepane żółtka z cukrem i śmietaną. Szybko zarobić ciasto i podzielić na 2 części.

Masa makowa:  

1/2 kg maku
3/4 płynnego miodu
10 dag masła
10 dag cukru
3 jaja
bakalie
olejek migdałowy

Wykonanie:

Mak sparzyć, odsączyć wodę i zemleć. Do roztopionego i wystudzonego masła dodać mak, cukier, miód, olejek, żółtka i bakalie. Wszystko dobrze wymieszać i chwilę smażyć. Doprawić do smaku. Białka ubić na pianę i dodać do przestudzonego maku. Wymieszać.

Masa jabłkowa:

 1 1/2 kg jabłek
 2 galaretki cytrynowe
 1 łyżka masła

Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Masło rozgrzać i dodać jabłka. Smażyć na wolnym ogniu. Gdy jabłka się rozprażą dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać.

Dodatek:

25 dag okrągłych biszkoptów

Przełożenie ciasta:

Ciasto kruche - masa makowa - okrągłe biszkopty - masa jabłkowa - ciasto kruche

Całość piec w temp. 180 stopni przez ok 50-60 minut. Po upieczenie wierzch można posypać cukrem pudrem.

Uwagi:
1. Mak użyłam gotowy z puszki
2. Ciasto na wierzch mocno schłodziłam, a potem starłam na tarce.

 


  
  

2 komentarze: