środa, 9 maja 2012

Placuszki z jabłkami

  Dziś coś dla wielbicieli słodkich śniadań. Szybkie w wykonaniu placuszki z jabłkami najlepsze są na ciepło. Mięciutkie, pachnące cynamonem, takie jak lubię. Naprawdę polecam:)




Składniki:

  • 4 jabłka
  • 200 g maki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • ok. 300 ml mleka

Wykonanie:

   Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Następnie małą zakrętką np. po soku ( w moim przypadku po syropie) usuwamy środek. 
   Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, 2 rodzaje cukru, cynamon, jajko, masło i wymieszać. Stopniowo dodajemy mleko. Jego ilość należy kontrolować, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Ciasto powinno być dosyć gęste ( gęstsze niż na naleśniki) żeby nie spływało z jabłek. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Plasterki maczamy w cieście i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut na jednej i drugiej stronie. Placuszki odsączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz