Składniki:
- ok. 80 dag śliwek (ilość zależy od wielkości formy do pieczenia)
- 2 szklanki mąki
- 15 dag masła
- 5 łyżek śmietany 18%
- szklanka cukru pudru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- cynamon
- kardamon
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać masło i posiekać z mąką, następnie dodać cukier. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać ze śmietaną i dodać do ciasta, całość wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto do formy. Śliwki umyć, i przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć pestki i ułożyć gęsto na cieście do góry miąższem. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z cynamonem, kardamonem, mąką ziemniaczaną. Masę wylać na śliwki. Ciasto piec ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 190°. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz